RSS

Si do të sillet Beogradi ndaj vizitës se Ramës

10 Nov
zef mulaj

Zef Mulaj

Shkruan: Zef Mulaj

Kjo  do jetë  shumë  e qartë, një  iniciativë me plot kurajo. Një sinjal për  Evropën e për  Ballkanin në përgjithësi.Kjo  do jetë një trokitje  e fortë në portat  e historisë   së  Shqipërisë  , po edhe të Ballkanit  dhe të Evropës. Ja  kush  janë  shqiptarët?!-Aty  ku  gjatë  gjithë  historisë   është gatuar, përpunuar, strukturuar , mashtruar, gjakosur e coptuar  shqiptari  e Shqipëria. Aty  ku nacionalizmi  nuk ka pasur  dhe  akoma nuk ka  kufi ndaj  shqiptarëv. Aty  ku  jan ë përdorur  të gjitha  mënyrat për të denigruar  historinë e shqiptarëve, për t’u fshehur  e verteta e  origjinës  dhe kombi i tijë. Aty do të trokasin  Kryeministri  shqiptar, me një  mendim krejt ndryshe  nga   Beogradi,me nje zemër të hapur për  bashkëpunim e për të bërë  të njohur Shqipërinë dhe shqiptarët  me   historinë e tyre tragjike , por të pa thyer , të munduar  nga vetë historija  dhe vetë  Evropa e Ballkani. Por  çfarë do  sjellë kjo vizitë   në radhë të parë në  mes dy vendeve ?

Po,  do sjellë  emocione  dhe tensione sepse në një mal të  prerë e   të djegur dhe  i rrezuar duhet  kohë  që filizat e reja   të dalin dhe të ushqehen të  lira  për t’u  rritur e bërë mal  i ri.Vizioni  serb  është  akoma shumë  i  errët  dhe më pak  perspektiv  për  në  hapësirën demokratike Evropiane . Është tërësisht si politika , si dhe   mendimi publik.Poashtu nga shumë mbështetës  interesash  të vjetra të hueja që e duan Beogradin kështu siq  është, për të shërbyer  si pikë referimi  nacionalizmi. Pastaj  ky nacionalizëm  për t’u përdorur  sipas  momentit dhe  ecurive të proqeseve  historike. Por  prijësi i  shqiptarëve  sot  dhe si gjatë gjithë historisë i bënë të kuptoj   botës   se kush janë shqiptarët  dhe borgjet që i ka Evropa  ndaj  tyre.  Ky prijës  i epokës  së  lirë të demokracisë  në Shqipëri Edi Rama tregon  trimërinë, burrërinë dhe besën e shqiptarëve , sepse  edhe  me  armikun  shqiptarët  bashkëpunojnë e jetojnë deri sa  ai  duhet ndryshuar, trasformmuar  e duhet te njohin realitetin shqipëtar.

Rezultati i kesaj  vizite do jetë historik,  kombëtar, e nderkombëtar, Një tentativë e qartë e ndërgjegjshme  e shqiptarëve për pajtim, vlerësim njohje e bashkëpunim pa  u kthyer  mrapa e prekur  dhimjet  tona. Por,  t’pa harruara që duhen shkruar   në histori  dhe  trasmetuar deri  dhe  në një individ  të thjeshtë  që  është bërë pre e nacionalizmit  serb.

Vetëm  duke reflektuar politika serbe e popullore për dëmin që i ka sjellur  Ballkanit, Shqiptarëve e Evropës, do të kemi  një siguri në të ardhmen. Vetëm kur të pendohen  serbët  dhe ky pedim duhet të dalin  i qartë  dhe me prova  për t’i njohur  bota  do të kemi pak shpresë në të adhmen e perbashkët  në Ballkan. Ai duhet të njohin  krimin historik ndaj shqiptarëvedhe vetëm kështu duet  të mendojmë për besim.

Por hapi  gjigant i shtetit  shqiptar  dhe besoj të gjitha  politikave është në një pikë  të përbashkët   që vizita e  kryeministrit shqiptar  në Beograd është një akt  i vlersueshëm nga mbarë  opinioni  ballkanik  e evropian  e  me gjerë.

Ky  hap   duhet të ndiqet  mirë  nga Ballkani  e Evropa  për të reflektuar ndaj  shqiptarëve  që janë të mrekullueshëm  në gjith hitorinë  e tyre. Ata  janë model i paqes njerzore, nuk kan shkaktuar kurrë  luftë ndaj kujt por  jan mbrojtur nga të tjerët.

Trokitja  e  Edi Ramës  në portat e Beogradit  është një trokitje  historike, paqeje , besimi e shprese e cila edhe popullit  shqiptarë jashtë  shtetit  mëmë do u  hapet  drita  e  shpresës  për një paqe  dhe një  bashkim i tërë  në  Evropën e lirë por dhe më afër   mëmës  Shqiperi.Kjo vizitë është vetëm një trokitje. Le të shohim  kohën që do të jetë  shumë e gjatë për ndryshim Por, ne jemi  shqiptarë  të bashkëpunimit dhe të faljës e të trimërisë dhe zgjuarsisë.

Por si do reflektoj Beogradi  ndaj  vizitës dhe kërkesave të Rames

Do të flasin koha e cila duhet  vlersuar  me ngadal e kurajo njerëzore.

Rrugë të mbarë prijësi i sotëm shqipëtar !

 
Leave a comment

Posted by on November 10, 2014 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: