RSS

U zhvillua me sukses forumi i parë në Gogle hangout “Iniciativat Virtuale për Diasporën”

09 Dec

Shkruan: Valon Xoxa

Me 20 nëntor 2014 u zhvillua forumi i parë digjital Google Hangout: “Iniciativat Virtuale për Diasporën: Nga Koncepti në Sukses. Idetë,  Sfidat dhe Mundësitë.”  Ky forum u zhvillua me rastin e Javës Globale të Sipërmarrjes në Kosovë 2014 nga Kosovo Diaspora. Ky ishte takimi i parë virtual i diasporës nga Kosova me përfaqësues të Qeverisë të Kosovës. Në këtë forum u diskutuan disa nisma inovative për të lidhur Kosovën me diasporën.

Moderatorja e Forumit te diaspores, Qendresa Krasniqi me te ftuarit e panelit

Panelistët e ftuar ishin: Lorik Pustina, Udhëheqës i Divizionit për Komunikim me Publikun në Ministrinë e Diasporës, Prishtinë, Kosovë;  Ermira Babamusta, PhD, Eksperte për Marrëdhënie Ndërkombetare, London/New York; Flamur Mavraj, Creative Designer/web-developer, Oslo, Norvegji; Alban Nevzati, Partner Menaxhues i Oda Lab, Zurich, Zvicër; Kosovare Krasniqi, Projekt Menaxhere në BalkanSpring, Norvergji; Mark Kosmo, Ph.D.Drejtor Bordi i MAASBEA (Massachusetts Albanian American Society), Boston dhe Behar Xharra, themelues i KosovoDiaspora.org, Dhaka, Bangladesh.

Forumi u organizua nga Liza Gashi, Qëndresa Krasniqi, Albion Curri dhe Behar Xharra. Ana teknike e forumit u realizua nga Albion Curri. Paneli u moderua nga Qëndresa Krasniqi, Projekt Menaxhere e platformësKosovoDiaspora.org.

“Kjo iniciativë e parë virtuale e këtij lloji me Diasporën Kosovare kishte për qëllim t’i vë në pah idetë dhe nismat e Diasporës tonë, dhe të identifikonte mënyra të promovimit të këtyre ideve. Një mesazh që Kosovo Diaspora ka dërguar përmes këtij Google Hangout është që takimet e tilla mund të jenë efektive me shpresën që të krijohen një kulturë e re e komunikimit me Diasporën, qoftë me biznese Kosovare apo me Qeverinë Kosovare,” thaQëndresa Krasniqi, moderatorja e forumit.

Lorik Pustina foli për iniciativën e re të Ministrisë së Diasporës së Kosovës “Diaspora Registry”, për përpilimin e një regjistri të strukturave demografike, numrit të personave me prejardhje nga Kosova dhe lindur në Kosovë; numri që ka emigruar nga Kosova dhe numri i bizneseve, për të krijuar një database të plotë. Ky projekt mbaron në 2016, por që do vazhdojë të jetë i hapur, për të vazhduar regjistrimet në vitet në vijim. Të gjithë shqiptarët lindur ose me prejardhje nga Kosova mund të bëjnë regjistrimin nëpërmjet faqes zyrtare http://rdks.info. Këtë nismë e ka përkrahur dhe sportisti Lorik Cana, me një video promovuese. Për të promovuar këtë regjistrim Ministria e Diasporës ka lidhur partneritet me Kosovo Diaspora dhe Përfshirja e Diasporës në Zhvillim Ekonomik.

Pjesemarresit e Forumit te Diaspores

“Zëri i diasporës sonë do të ishte shumë më i fuqishëm nësë dihet numëri i saktë në vendet ku ata jetojnë,” tha Lorik Pustina, Udhëheqës i Divizionit për Komunikim me Publikun në Ministrinë e Diasporës.

Alban Nevzati foli për Aplikacionin e parë interaktiv “Hirushja” në gjuhën shqipe për të ndihmuar fëmijët shqiptarë të diasporës të mësojnë shqipen. Ky është aplikacioni i parë interaktiv më përralla në shqip ku fëmija (grupmoshat 3-8 vjeç) mund të mësojë shkronjat e alfabetit.  Aplikacoini është projekt i Oda Lab dhe Lepuroshi Learning Center, që do jetë gati në iOS dhe Android me 15 shkurt 2015. Për më shumë vizitoni www.Oda-Lab.com.

“Hirushja” dhe është një vegël arsimore për fëmijët shqiptarë, sidomos për fëmijët që jetojnë jashtë trojeve shqiptare, e që dëshirojnë të mësojnë gjuhën shqipe. Hirushja do të jetë njëra nga përrallat që do të lansohet nën Qendrën Edukative “Lepuroshi”, i cili është një koleksion i aktiviteteve interaktive që u mundëson fëmijëve të mësojnë tregime dhe njëkohësisht të argëtohen duke luajtur me po të njëjtin tregim të transformuar në video-lojë,” tha Alban Nevzati, Partner Menaxhues i Oda Lab, Zurich, Zvicër.

Kosovare Krasniqi foli për projektin e qendrës ICK (Bussiness Development in Kosovo) dhe për bashkëpunimin me Ministrinë e Jashtme të Norvegjisë për inciativën e re “Balkan Spring” (www.balkanspring.com). Kjo nismë mundëson prodhimet vendore nga Kosova të shiteten kudo në botë. Deri tani ka mbi 50 prodhues vendor, duke përfshirë edhe minoritete, dhe mbi 2,000 produkete vendase shqiptare nga Kosova.

“Përveç bizneseve egzistuese BalkanSpring ka arritur të regjistrojë edhe 19 biznese te reja që do kontribuojnë në ekonominë e Kosovës,” tha Kosovare Krasniqi, Projekt Manaxhere në Balkan Spring, Norvegji.

Mark Kozmo i MAASBESA (www.maasbesa.org) foli për propozimin për të promovuar bashkëpunimin profesional midis anëtarëve të diasporës me kolegët e tyre në Shqipëri dhe Kosovë. Ai është në kontakt me Universitetin e Harvardit për projektin “Albania Project” për të promovuar rolin e diasporës shqiptare në rritjen e zhvillimit ekonomik në Shqipëri. Projekti  i Harvardit është mbështetur dhe nga Fondacioni Soros (Open Society Foundation of Albania). Për më shumë vizitoni http://projects.iq.harvard.edu/albaniagrowthlab/overview.

Behar Xharra foli për platformën digjitale që ai themeloi, Kosovo Diaspora (www.Kosovodiaspora.org), e cila ka për qëllim promovimin e diasporës, dhe tërthorazi Kosovës, si brand shteteror. KD prezanton storiet e suksesit të diasporës shqiptare dhe nëpërmjet tyre mundohet të popullojë internetin me material që prezanton Kosovën në mënyrë pozitive në gjuhën angleze. KD përdor internetin si mjet kryesor për përmirësim branding të Kosovës.

“Kosovo Diaspora konsideron antarët e diasporës si ambasadorë te vendit. Rita Ora, Xherdan Shaqiri, Toni Dovolani, Richard Lukaj janë disa nga ata persona që me sukseset e tyre krijojnë edhe një imazh  pozitiv për Kosovën. Nëpërmjet storieve pozitive të diasporës, KD po ashtu në mënyrë indirekte mundohet të kontribuojë në neutralizimin e imazheve negative që i mbështillen Kosovës në internetit. Interneti është bërë arena kryesore për brend të shtetit dhe diplomaci publike,” tha Behar Xharra, themelues i Kosovo Diaspora.

Ermira Babamusta foli për kontributin dhënë në forcimin e lidhjeve diplomatike dhe miqësore midis Sh.B.A.së, Shqipërisë, Kosovës dhe Anglisë, duke folur për disa histori suksesi të bashkëpunimit më diasporën shqiptare. Përmendi bashkëpunimet me Rjënjët Shqiptare në përkrahje të peticionit për të mbrojtur të drejtat e shqiptarëve në Ballkan dhe Amerikë; takimet me zyrtarët e lartë amerikanë në promovimin e pavarësisë së Kosovës; pjesëmarrjen në organizimet me Konsullatën e Kosovës në NewYork dhe Vatra; si dhe projekte të tjera.

“Diaspora është gjithmonë e gatshme të përkrahë çështjet shqiptare dhe ka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm për zhvillimin e vendlindjes. I jam mirënjohëse Amerikës dhe Anglisë që janë në mbrojtje të shqiptarëve në arenën ndërkombëtare dhe për miqësinë e fortë me vendet tona,” tha Ermira Babamusta, bashkëthemeluese e Democracy and Unity Foundation (www.DemocracyandUnity.org).

Flamur Mavraj në fund dha sygjerimet e tij mbi projektet e lartpërmendura nga pikëpamja e tij si zhvillues/programues dhe njohës i teknologjisë. Duke u fokusuar kryesisht tek regjistri i diasporës, ku propozoi për një bashkëpunim midis Open Data Kosovo dhe Agjencinë e Statistikave të Kosovës në përdorjen e statistikave sipas planeve të përcaktuara. Diskutoi dhe për mundësinë e “outsourcing” që kompanitë e ndryshme të përballojnë vështirësitë e tyre në mungesë të personave të duhur, si në programim apo dizajn në Kosovë.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 9, 2014 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: